تهیهی قهوه با موکاپات یکی از روشهای قدیمی است که دوباره جلب توجه کرده و روز به روز به طرفدارانش اضافه میشود. موکاپات را با نامهای بیالتی، قهوه ساز روگازی و اسپرسو ساز هم میشناسیم. البته گذاشتن نام اسپرسو ساز بر موکاپات صحیح نیست زیرا قهوهای که با آن ساخته میشود اسپرسو نیست، یک قهوهی دمآوری شده با فشار آب داغ است. دمآوری قهوه با موکاپات روشی بسیار قدیمی است که اگر درست انجام شود نتیجهی خوش طعمی به شما خواهد داد.
همانطور که گفتیم قهوه در موکاپات با فشار آب داغ تهیه میشود. برای این کار بهتر است دانههای قهوه را کمی درشتتر از اسپرسو و کمی ریزتر از فرنچپرس آسیاب کنید. با قرار گرفتن موکاپات بر روی شعله، آب جوش با فشار از مخزن زیرین به مخزن قهوه وارد میشود و پس از آن، قهوهی آماده شده در قسمت بالایی جمع میشود.
نباید از موکاپات توقع داشت که یک قهوهی خیلی استاندارد با تلخی مشخص و اسیدیتهی کم تولید کند، اگر به دنبال چنین چیزی هستید باید به سراغ کافهها بروید.
امروز در هیوا کافی قصد داریم دمآوری قهوه با موکاپات را در ۸ قدم ساده آموزش دهیم و به شما قول میدهیم قهوهای که در منزل با آن تهیه میکنید، عطر و طعم بسیار دلنشینی خواهد داشت.
قدم اول
برای شروع لازم است که در مخزن موکاپات آب داغ بریزید. دمای آب مهم نیست، فقط باید داغ باشد تا بعد از قرار گرفتن روی شعله بهراحتی به جوش بیاید. مخزن را تا علامت سوپاپ پر کنید.
قدم دوم
حالا نوبت اضافه کردن قهوه است. برای این کار باید سبد فیلتر را پر از پودر قهوه کنید.
بهتر است دانههای قهوه با درجهی متوسط آسیاب شده باشند، درشتتر از اسپرسو اما ریزتر از سوراخهای فیلتر، به شکلی که آب بهراحتی در بین قهوه جریان داشته باشد. سبد فیلتر را با پودر قهوه پر کنید.
قدم سوم
حالا با کمک انگشت یا یک قاشق قهوهها را صاف کنید. نیازی به فشرده کردن پودر قهوه نیست، فقط باید به آرامی سطح آن را صاف کنید. سبد فیلتر را به آرامی روی مخزن آب قرار دهید.
اگر موکاپات شما به شکلی است که فیلتر آن از بدنه جدا میشود در این مرحله باید فیلتر را هم روی سبد قرار دهید. اما اگر فیلتر به قسمت بالایی موکاپات متصل است نیازی به اقدام دیگری نیست.
قدم چهارم
با یک حوله یا پارچه مخزن آب را نگه دارید تا پوست دستتان نسوزد، سپس قسمت بالایی را به مخزن آب متصل کنید. اگر موکاپات شما به شکلی است که فیلتر آن جدا میشود، لازم است قبل از قرار دادن قسمت بالایی روی مخزن آب، واشر پلاستیکی را در محل مخصوص خود در قسمت بالایی قرار دهید و سپس آن را به مخزن آب متصل کنید.
قدم پنجم
شعلهی اجاق را روشن و در حالت متوسط قرار دهید، سپس موکاپات را روی شعله بگذارید. با حرارت ملایم، آب گرم درون مخزن به تدریج داغ میشود و به جوش میآید.
قدم ششم
وقتی صدای جوشیدن آب را شنیدید شعله را کم کنید. با این کار قهوه به آرامی و با غلظت مناسبی از دهانهی مخصوص خارج میشود. میتوانید در موکاپات را باز بگذارید تا این صحنهی زیبا را ببینید.
البته باید مراقب باشید که قهوه روی پوستتان نپاشد. فشار آب داغ و بخار باعث میشود که قهوهای داغ از دهانهی موکاپات به بیرون بپاشد و ممکن است با آن آسیب ببینید. پس بهتر است در آن را باز نکنید اما اگر تمایل دارید بیرون آمدن قهوه را ببینید، مراقب باشید.
قدم هفتم
شعله را در حالت ملایم نگه دارید تا قهوه راحت و روان از دهانه خارج شود. زمانی که آب درون مخزن رو به اتمام است، قهوه به صورت کف به اطراف میپاشد. این طبیعی است و نیازی نیست که نگران باشید.
قدم هشتم
وقتی صدای جوشیدن و بیرون آمدن قهوه تمام شد، محفظهی بالایی پر شده و قهوه آمادهی مصرف است. موکاپات را از روی شعله بردارید و به آرامی قهوه را در فنجان بریزید. فراموش نکنید که این قهوه بسیار داغ است و بهتر است قبل از مصرف کمی خنک شود.
سخن آخر
قهوه نوشیدنی خوش عطر و طعمی است که در شکلهای مختلف سرو میشود. دمآوری آن به کمک موکاپات روشی است که در ایتالیا مرسوم بوده ولی در تمام دنیا طرفدارهای خاص خود را دارد. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که عادت دارید روز خود را با نوشیدن قهوه آغاز کنید، موکاپات انتخابی عالی برای تهیهی قهوه است.